Yrtit suomalaisessa keittiössä

Kuten on pohdittu, suomalaiseen keittiöön kuuluu laajasti eri raaka-aineita, joita saa ‘omasta maasta’, kotikonstein kasvatettua tai esimerkiksi kaupasta ostettu ruukkuyrtti, jota voi ylläpitää kotona jatkaakseen kasvamista aina pidemmäksi aikaa. Suosituimmat yrtit suomalaisessa keittiössä ovat persilja, tilli, ja ruohosipuli. Muita yrttejä käytetään ruoanlaiton lisäksi raakana esimerkiksi välipaloina leivän päälle, smoothie-tyylisten tehosekottimella tehtyjen juomien maustamiseen ja raikastamiseen, kakkujen koristeluun, sekä jopa sisustukseen ja kauneudenhoitoon!

Esimerkkiyrttien käyttö ja hyödyt

Basilika on yksi italialaisessa keittiössä käytetyimpiä yrttejä, ja se saattaa ollakin erityisen tuttu pastaruoista. Kaukoidässä ja Aasiassa se tunnetaan paremmin nimellä Kiinanpersilja. Parhaiten se mielletään sopivaksi tomaatin kera, etenkin esimerkiksi aurinkokuivatettujen tomaattien kaverina. Sitä löytyy usein myös yhdistettynä valkosipuliruokiin. Pesto lienee tunnetuin ruoka – pikemmin maustetahna – jonka pääraaka-aineena on basilika. Edellä mainitusta huolimatta, basilika on yksi monikäyttöisimmistä yrteistä, jonka ansiosta se onkin niin suuressa suosiossa suomalaisessakin keittiössä. Basilikalla on, muihin yrtteihin verrattuna, suhteellisen kevyt maku, vaikka tuoksu onkin voimakas.

Korianteri kuuluu itämaiseen keittiöön, jossa sitä käytetään lähes kaikkeen ‘perusmausteena’. Sitä luonnehditaan yrttimaailmassa makeaksi ja erittäin persoonalliseksi yrtiksi, jolla on voimakas tuoksu. Useampi ihminen sanoo korianterin maistuvan saippualta! Se lieneekin ‘joko tykkäät tai et’ -yrtiksi, välimaastoa ei pahemmin ole! Porkkanoista valmistettu porkkana-korianterikeitto on tunnettu hyvänä makuyhdistelmänä, ja korianterin sanotaan lisäävän ruokahalua sekä edesauttavan ruoansulatusta. Ehkä se sopii suomalaiseen keittiöön myös sisunsa ansiosta, sillä korianteri on yli 3000 vuotta vanha yrtti!

Persilja on taas koto-Suomen yleismauste, ja se sopii esimerkiksi mintun kanssa hyvin yhteen raikkautensa vuoksi. Sitä voi myös yhdistää sipuliin, ruohosipuliin, tai valkosipuliin. Sen maku on suhteellisen raikas ja hieman makea. Persiljassa on hurjasti karoteenia (eli A- ja C-vitamiinin eri muotoja), B-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia, ja magnesiumia. Saadakseen parhaan hyödyn persiljasta, sitä tulisi käyttää tuoreena, sillä kuumentaminen tuhoaa näitä hyviä aineita ja mineraaleja. Ruokahalun lisäämisen lisäksi se poistaa nestettä kehosta. Lehtipersilja eroaa perinteisestä persiljasta siinä, että sen maku on yleensä hieman vahvempi ja syvempi.

Minttu on erittäin raikasmakuinen, aromikas yrtti. Siinä maistuu vahvasti mentholinen maku, ja korianterin tavoin sen sanotaan kiihdyttävän ruokahalua. Minttua yhdistetään useimmiten lammasruokiin, tai siitä voi valmistaa esimerkiksi kastiketta/hyytelöä. Se sopii myös erinomaisesti drinkkeihin ja booleihin, ja on mojiton pääraaka-aine. Myös teetä on valmistettu kautta aikojen tuoreesta mintusta. Suomessa minttua usein löytää kasvavan villinä esimerkiksi perunapelloilla, ja sitä kannattaakin hyödyntää. Sitä voi myös pakastaa erinomaisen hyvin, ja maku säilyy yhtä raikkaana, ellei raikkaampana!

Rosmariini muodostuu kovista, jopa terävistä havuja muistuttavista lehdistä. Tuoksu on sekoitus männynhavua ja suopursua ja se on voimakas hieroessaan vain yhtäkin lehteä sormiin. Maun sanotaan olevan sekoitus salviaa ja timjamia, ja rosmariini on yrttinä aromikas ja voimakasmakuinen – tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampi. Sitä yhdistetään usein lammasruokiin tai riistapatoihin sekä käytetään paljon marinointiin, sillä kovat lehdet on monien mielestä epämielyttäviä syödä. Rosmariini kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueilla ja sitä löytää myös kuivilta rinteiltä meren läheisyydestä – sen voimakas tuoksu kantaa kuulemma kauas merellekin! Rosmariini on myös erittäin hyödyllinen kasvi kylpyihin ja voiteisiin, sillä sen sanotaan elvyttävän verenkiertoa ja oikaisevan ryppyjä. Se virkistää ja raikastaa.

Ruohosipuli, toiselta nimeltään ruoholaukka, on yksi yleisimpiä suomalaiseen keittiöön kuuluvista yrteistä. Sen maku on pehmeästi sipulinen. Ruohosipuli sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, ja karoteenia, mutta sitä suositellaan käytettävän tuoreena saadaakseen siitä parhaat hyödyt. Ruohosipulin sanotaan vaikuttavan positiivisesti hampaiden, kynsien, ja hiusten vahvuuteen, sekä estävän verisuonten kalkkiutumista. Ruohosipuli sopii pehmeän makunsa ansiosta erinomaisesti kaikkiin ruokiin, joihin sipulikin – ruohosipuli auttaa antamaan kevyen, miedomman sipulin maun. Sitä yhdistetään usein myös kalakeittoon, ja siitä voi tehdä yhdessä kerman kanssa erittäin maukkaan, yksinkertaisen kastikkeen.

 

Tilli on yksi Suomen vanhimmista ja tutuimmista yrteistä. Se on raikastuoksuinen ja pehmeä, hellän aromaattinen maustekasvi. Tilliä käytetään useimmiten kalaruokiin tai perunan mausteena, mutta se sopii myös erinomaisesti lihan kaveriksi. Tilli edesauttaa ruoansulatusta, parantaa ilmavaivoja, ja raikastaa hengitystä. Sitä käytetään usein myös yrttilääkinnässä, teen pääraaka-aineena, auttaakseen uniongelmissa sekä lievittääkseen vauvojen koliikkia.