Televisiosta tuttu

Adam Richman on 44-vuotias, suomalaisestakin tv:stä tuttu näyttelijä ja ruokaintoilija. Hänet tunnetaan parhaiten amerikkalaisesta ruokahaaste-ohjelmasta Man v. Food. Mies esiintyi ohjelman ensimmäisellä neljällä kaudella, jonka jälkeen jäi ’eläkkeelle’ kilpasyönnistä keskittyäkseen terveyteensä ja muihin uravaihtoehtoihin. Yhteensä ohjelmaa on tehty 7 tuotantokautta.

Yllättäen Richman ei ole erityisen ylipainoinen ohjelman kuvausaikana, ja hänen kerrottiin treenaavan vähintään kahdesti päivässä kuvauksien aikaan. Kuitenkin tuotantokausien edetessä katsojat pystyivät huomaamaan näkyviä muutoksia Richmanin painossa. Nykyään mies onkin palautunut normaalipainoiseksi lopetettuaan aktiivisen osallistumisen ruokahaasteisiin. Ohjelman ensituotantokausien aikana Richmanin huhuiltiin jopa paastoavan ruokahaasteen edeltävän päivän. Hän kuitenkin joi suuria määriä vettä, kivennäisvettä, kahvia ja limsoja, jotta maha venyisi mahdollisimman isoksi. Heti haasteen tehtyään näyttelijän väitettiin viettävän vähintään tunnin juoksumatolla – tämän totuudenperää ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta varmistaa. Man v. Foodissa esitettävät ruokahaasteet vaihtelevat suurten ruoka-annosten ahmimiseen tietyssä ajassa (eli kilpasyöntiä) erittäin tulisten ruokien syömiseen. Useammassa jaksossa Adam Richman haastaa itsensä syömään esimerkiksi habanero-chiliä sisältäviä ruokia. Richman osoittautuu yllättävän hyväksi ruokahaasteissa, sillä yhteensä 59:ssä ravintolassa vierailtuaan mies oli voittanut yhteensä 37 ravintolan haasteet. Neljännellä tuotantokaudella näyttelijä osallistui myös 27:ään eri ryhmähaasteeseen. Näissä hän ei pärjännyt yhtä hyvin, sillä mies voitti 11 lisää haastetta mutta hävisi 16 ryhmähaastetta. Kokonaisuudessaan tämä mies eli sarjan ’Man’ voitti 48 ruokahaastetta. Ruoka eli ’Food’ päihitti hänet 38 kertaa, jolloin Richman ei joko pystynyt lopettamaan haastetta tai hänen suorituksensa hylättiin esimerkiksi pahoinvoinnin takia.

Televisiosta tuttu

Palaute

Vaikka ohjelma on informatiivinen ja se on tehty humoristisella tavalla, se on vastaanottanut runsaasti negatiivista palautetta. Amerikkalainen tv-kriitikko Alan Sepinwall sanoi ohjelmaa hauskaksi, vaikkakin epäterveelliseksi ja pinnalliseksi. Brittiläislehden The Guardianin toimittaja Charlie Brooker oli huomattavasti suorasanaisempi sanoessaan ohjelmaa suunnilleen ”ällöttäväksi ruokapornoksi”. Ruokatieteeseen panostavan tv-ohjelman Good Eatsin juontaja Alton Brown on sanonut ohjelmaa ”etovaksi” ja ”noloksi”. Brownia inhottaa ennen kaikkea ohjelman esittämä ahneus ja ahmiminen, joka on hänen mukaansa törkeätä tuhlausta ottaen huomioon, että maailmassa on nälkää näkeviä ihmisiä. Ihan ymmärrettävä pointti sinänsä. Suurin osa palautteesta on kuitenkin kehunut niin ohjelmaa kuin Adam Richmania viihtyisäksi ja mieluisaksi. Kieltämättä näyttelijässä on jotain sympaattista, joka saa katsojat hänen puolelleen. Samanaikaisesti Richman on vakavasti otettava ja innokas ruokafanaatikko kuin leikkisä ruokahaasteiden perässä juoksija. Nykyään ohjelman pääosassa nähdään Casey Webb, jolla on samanlainen tausta kuin hänen edeltäjällään. Mies on niin näyttelijä kuin ruokaintoilija sekä on pitkänajan ravintola-alan asiantuntija. Toisin kuin Richman, Webb on työskennellyt jo nuorena poikana ravintolassa tiskaajana. Hän kertoo olevansa erittäin kotonaan palatessaan ruokapiireihin ohjelman mukana. Hänen mukaansa ohjelma yhdistää hänen intohimonsa, ruoan ja matkailun. Siispä onnea ja menestystä ruokahaasteisiin uudelle Man v. Foodin ’Miehelle’, isolla ämmällä!