Suositut tv- sarjat

Maksulliset ja maksuttomat suoratoistopalvelut netissä vievät paljon katsojia television äärestä, vaikka Suomessa valtaosa viihteen kuluttajista valitsee silti television ilmaiskanavat mieluummin. Maksuhalukkuus on yksi kysymys, kun mietitään mistä ohjelmat katsotaan ja yleensä onkin edullisempaa odottaa uuden jakson näyttöä kanavilta kuin maksaa kaikista suoratoistopalveluiden materiaaleista. Palvelun tarjoajia on myös niin monia, että jos haluaa katsoa kaikki vähänkään mielenkiintoiset ohjelmat, pitäisi olla valmis tilaamaan useampi maksullinen sovellus. Silti voi olla muutamia sarjoja, joita ei löydä muualta kuin televisiosta. Voisi myös luulla, että televisiolähetykset ovat luotettavempia toimivuudeltaan kuin netissä olevat sivustot. Katselua varten tarvitsee myös oikeat laitteet, kaikki televisiot eivät tue suoratoistopalveluiden sovelluksia. Maksullisten palveluiden lisääntyminen voi viedä uusimmat ja suosituimmat sarjat pois kaikkien nähtäviltä, mutta onko sille tarpeeksi kysyntää? Maksullisia kanavapaketteja ja suoratoistopalveluita voi tilata kotisohvalta käsin ja mainostuksia niistä on vaikea olla huomaamatta.

Monenlaiset vaihtoehdot

Tosi-tv eli Realitysarjat ovat olleet suosittuja pitkään ja vaikka ideoita on käyty läpi monenlaisia, silti mainokset uusista formaateista pyörivät televisiossa. Kaikkien ohjelmien keskellä voisi luulla, että jokaiselle löytyy mieleinen realitysarja, mutta vaikka sarjat kuinka koukuttavat suurimman osan yleisöstä, voi epäluulo siitä, että koko juttu on käsikirjoitettua tuhota kokemuksen kokonaan. Esiintyjien uskottavuus voi viedä sarjasta mielenkiinnon ja yksinkertaiset roolit ärsyttävät ja saavat vaihtamaan kanavaa lopulta. Provosointi, draaman hakeminen ja materiaalin leikkauksessa tehdyt muutokset eivät välttämättä aina paista läpi valmiista ohjelmasta. Kun esiintyjien ja yleisön välille luodaan tunnesuhde, haluaa katsoja tietää miten tilanne etenee. Esiintyjät voivat saada katsojassa aikaan monenlaisia tunteita, mutta mielenkiinnon säilyminen on tärkein seikka. Suosituimpia reality- sarjoja Suomessa ovat Docventures, Yökylässä Maria Veitola ja Sohvaperunat. Katsotuimpia kotimaisia sarjoja viime vuonna olivat Love Island ja Selviytyjät Suomi.

Suositut tv- sarjat

Draamasarjoista kansainväliset suosikit ovat aina myös Suomen kanavien ohjelmalistalla. Kuitenkin myös suomalaiset sarjat ovat olleet suosittuja, niiden laadukkaan toteutuksen johdosta. Viime vuonna julkaistu kotimainen draamasarja Ivalo on hyvä esimerkki tästä. Sen korkean laatu on kansainvälisellä tasolla ja suosio sen mukainen ja sarjan jaksoja myytiin ulkomaille. Muita suosittuja draamasarjoja Suomessa ovat Syke, Myrskyn Jälkeen ja televisiossa pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty sarja Salatut Elämät. Kansainväliset poliisisarjat ovat pyörineet televisiossa vuosia ja pitkäikäisyytensä ansiosta, ne ovat keränneet itselleen suuria katsojakuntia. Näille sarjoille on tyypillistä, että katsomisen voi aloittaa melkein mistä jaksosta tahansa. Jokaisessa jaksossa on eri tarina ja hahmojen ihmissuhteisiin ja kehitykseen pääsee nopeasti mukaan. Kyseisiä poliisisarjoja yleensä erotellaan niiden teemojen ja kuvauspaikkojen mukaan, esimerkiksi ”NCIS: Los Angeles” kertoo missä se on kuvattu, ja ”C.S.I. Cyber” kertoo rikosten teemasta. Television ohjelmien valikoimasta löytyy tietysti myös rikossarjoja, jotka ovat vahvemmin tarina pohjaisia ja niillä on usein myös selkeä loppu. Esimerkkinä ”NCIS: Rikostutkijat” –sarja, johon on julkaistu yhteensä 15 tuotantokautta, joissa jokaisessa on jaksoja 19 – 25 kappaletta. Suosituimpia kotimaisia rikossarjoja ovat Roba, Sorjonen ja Ratamo.

Ohjelmien palkitseminen

Televisioakatemia järjestää joka vuosi Kultainen Venla- gaalan, jossa palkitaan vuoden televisiossa esitetyt ohjelmat ja niiden tekijät. Kilpailua on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. Kaksivaiheisessa kilpailussa valitaan kategorioihin viisi enintään viisi ehdokasta, joista akatemian jäsenet ja hallitus valitsevat osan voittajista. Parhaan televisio ohjelman ja esiintyjän palkinnot päätetään yleisöäänestyksellä. Muita kategorioita vuoden 2018 gaalassa oli game show, kilpailureality, musiikkiviihde, parhaat mies- ja naisnäyttelijät sekä vuoden käsikirjoittaja ja ohjaaja. Parhaan miesnäyttelijän palkinnon voitti Eero Ritala, komediasarja Onnelan roolistaan, ja parhaan naisnäyttelijän palkinnon voitti Maria Ylipää, draamasarja Aallonmurtajan roolistaan.