Ruotisalainen keittiö

Minkälainen on oikein tämä meidän naapurimaamme keittiö? Moni ei olekaan tätä asiaa sen kummoisemmin miettinyt. Ruotsalainen keittiö ajatellaan jostakin syystä todella samanlaiseksi, kuin omamme. Tai enemmänkin IKEAn ruokalistan ja lihapullien kaltaiseksi. Tämä onkin osittain totta ja Ruotsissa syödään osittain hyvin samankaltaista ruokaa, kuin meillä kotona lihapullat mukaan lukien. Ruotsin keittiön kuuluisin herkku onkin nämä IKEAsta tutut ruotsalaiset lihapullat ja puolukkahillo. Kuitenkin, vaikka ruotsalainen keittiö saattaakin osittain muistuttaa omaamme, niin on sillä kuitenkin monia piirteitä, jotka eroavat huomattavasti omastamme. Ruotsalainen keittiö onkin yksi Skandinavian kuuluisimmista ja maukkaimmista keittiöistä, vaikkakin maailmanlaajuisesti todella nuori keittiö. Ruotsalainen keittiö on myös aina ollut avoin vieraille ruokavaikutteille, jotka ovatkin muokanneet ruotsalaisesta keittiöstä hyvinkin kansainvälisen. Ruotsissa osataankin nauttia kaikesta ja tehdä pienistäkin asioista ylellisiä, niin osataan siellä luonnollisesti sitten tehdä ruuastakin taianomaista. Toisin sanoen, ruotsalaisessa keittiössä on osattu tehdä kansainvälisistä herkuista ja perusruuista ylellisen oloisia. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi sitä, että mitä ruotsalainen keittiö sitten oikein pitää sisällään.

Ruotsin keittiön historia eroaakin muista skandinaavisista keittiöistä niin, että liha ei ole koskaan ollut kovinkaan arvostettua ruokaa. Kun muualla Skandinaviassa on toitotettu, että lihalla kasvaa mies, niin Ruotsissa on kerrottu, että tattaripuurolla kasvaa isoksi, karkeaksi, jäykäksi ja vahvaksi. Ruotsissa elettiinkin teollistumiseen asti hyvinkin omavaraisesti. Melkein kaikki elintarvikkeet, suolaa lukuun ottamatta tuotettiin itse, omalla takapihalla. Takapihalla viljeltiin kasviksia, perunoita, herneitä, kaalia ja maatiloilla viljaa. Arkipäiväinen ruoka oli todella yksinkertaista ja koostuikin usein vain puurosta, vellistä, leivästä, perunoista ja keitoista. Lihana taas usein syötiin silliä tai sikaa. Usein ruoka valmistettiin etukäteen kesäisin ja säilöttiin purkkeihin talveksi, sillä talvella oli mahdotonta enää viljellä mitään. Vaikka arkipäivä ruoka olikin hyvin yksinkertaista, niin osattiin ruotsissa kuitenkin nauttia juhlapäivinä. Juhlapäivinä ruoka olikin hyvin monipuolista ja runsasta. Usein juhlien tarjoilu koottiin nyyttärinä. Tämä tarkoittaa, että jokainen juhliin osallistuva toi jotakin tarjoiltavaksi. Vastuu yksittäisistä ruuista jaettiin kaikkien kesken, jolloin vältyttiin samojen ruokien tuomisilta. Tällä keinolla sai kätevästi tasattua kaikki juhlien kulut, niin ettei kenenkään tarvinnut kustantaa ruokia kaikille.

Ruotsalainen kotiruoka

Ruotsalaisella kotiruualla tarkoitetaan tavallista matalalla hinnalla tehtyä niin sanottua perus kotiruokaa, jota tavallisesti syödään arkena. Tämä on edullisesti tehtyä ravintopitoista ruokaa eli klassista ruotsalaista arkiruokaa. Ruotsissa arkiruuassa suositaan kotimaisia aineksia, jotka ovat lähellä tuotettuja. Tämän takia ruotsalaiseen perusarkiruokaan ei kuulu kovin paljoa tuoreita kasviksia, sillä niitä voidaan viljellä vain kesäisin. Toisin kuitenkin erilaiset juurekset kuuluvat suurena osana ruokavalioon, sillä niitä on huomattavasti helpompi säilöä talvella. Kaikkein perinteisimpiä ruoka-aineksia ruotsalaisessa arkiruuassa taas on sianliha, karkeat viljatuotteet, peruna ja juurekset. Kastikkeet tehdään tavallisesti suurustamalla ja ruokaa valmistetaan pitkään. Esimerkiksi lihan annetaan kypsentyä monta tuntia rauhassa, jotta sen mausta saataisiin vieläkin parempi. Ruuan valmistukseen käytetään huolellisuutta. Mausteita käytetään hyvin maltillisesti, eikä ruoka ole ikinä tulista tai liian mausteista. Kantarelli on taas todella arvostettu herkku, jota on vain harvoin saatavilla. Kantarellin korvaajana kuitenkin ruuissa käytetään runsaasti herkkusieniä, joita on saatavilla ruokakaupoista ympäri vuoden. Peruna taas toimii monien ruokien lisukkeena. Kesäisin päästäänkin syömään varhaisperunoita, jotka ovat suurta herkkua ruotsalaisille. Perunaa syödään usein perunamuusin muodossa. Nykyaikana kuitenkin muutkin lisukkeet ovat yleistyneet kuten, riisi, makaroni ja spagetti. Leipänä taas usein syödään ruotsalaista näkkileipää tai ruisleipää, jotka ovat vaaleita leipiä huomattavasti ravitsevampia ja maistuvampia.