Ruokailuun liittyviä faktoja, jotka saattavat yllättää!

Tiesitkö, että ruokaasi saa lain mukaan jäädä tietty määrä hyönteisten jäämiä? Tai että linnun syljestä maksetaan hurjia summia? Ehkä kaikkein pelottavin fakta saattaa olla se, että on olemassa mahdollisuus, että suklaa loppuisi maailmasta, sillä kaakao ei luonnollisesti ole uusiutuva luonnonvara.

On olemassa monta yllättävää asiaa liittyen ruokaan ja juomaan. Suomeenkin rantautunut tuore ‘villitys’, hyönteisten hyödyntäminen ruoka-aineena, ei välttämättä olenkaan niin uusi juttu. Monesta kaikille tutusta päivittäisruokatavarasta löytyy sellaisia aineksia, jotka vähintäänkin yllättää ellei jopa nosta ihokarvoja pystyyn. Elintarviketeollisuudessa punaisena väriaineena käytetty karmiini, jota löytyy useammista Suomessakin myytävistä karkeista, on valmistettu keitetyistä kuoriaisista! Harva ihminen tarkkailee kovin syvällisesti ostamiensa tuotteiden alkuperää. Toisaalta on myös sellaisia raaka-aineita ja kauppatavaroita, joilla on esimerkiksi yllättäviä terveysvaikutuksia. Syömällä kahvipapuja saatat poistaa pahanhajuisen hengityksen, kun taas tulinen ruoka nopeuttaa metabolismia.

Kaikki ovat varmasti haistaneet jotain, vaikkei sitä olisi lähimainkaan. Se usein pistetään harhan piikkiin. Todellisuudessa, se voi olla Sinä, josta tuoksu tuli! Esimerkiksi sipuli ja valkosipuli puskee niin sanotusti ihosta läpi – ihminen voi kirjaimellisesti hikoilla, ja näin ollen haista (tai tuoksua!) sipulille. Kaikki sen tietävät, ettei valkosipulia kannata syödä ennen tärkeetä työhaastattelua tai ensimmäisiä treffejä, mutta harva on tietoinen siitä, että jos ihminen syö omalle keholleen ‘liikaa’ sipulia, haju voi erittyä todella voimakkaasti omista limakalvoistaan. Erään lääkärin mukaan, usea ihminen esittäytyy lääkärilleen huolissaan sipulisesta hajusta, joka tuntuu heitä seuraavan! Monella mausteella on samanlainen vaikutus, mutta tätäkin yllättävämpää saattaa olla, että muun muassa voimakkaan väriset mausteet voivat muuttaa jopa ihon väriä.

Muita terveyteen liittyviä sivuoireita koskien tiettyjen ruokien syöntiin ovat esimerkiksi maitotuotteiden aiheuttama akne. Marjastajat varmasti tietävät marjoihin liittyvät terveydelliset hyödyt. Moni syökin marjoja juuri niiden terveellisyyden takia. Mutta oletko koskaan marjoja poimiessa testannut niiden kypsyyttä heittämällä seinään tai maahan? Kannattaisi, sillä kypsä karpalo pomppii maahan osuessa aivan kuten kumipallo! Samalla saatat törmätä omenoihin, jota voi myös napata korillisen matkaansa. Tiesitkö, että omenat, päärynät, ja luumut ovat samaa sukua, kuin ruusutkin? Ei kuitenkaan ole suositeltavaa popsia ruusuja iltapalaksi! Jos suosit ravintoloita enemmän kuin metsän antimia, voit vaikka maistaa maailman kalleinta pitsaa, joka maksaa vain $12 000 USA:n dollaria (reilu €10 000). Sen valmistus vie 72 tuntia. Ensimmäinen todistetusti valmistettu keitto tehtiin jo vuonna 6000EK. Reseptin valmistamiseen tarvitaan muun muassa varpusen ja virtahevon lihaa.

Jos kesäisin maistuu jäätelö, voit suunnata vaikka Tokioon toteuttamaan uusia, jänniä makuelämyksiä. Eräässä Japanilaisessa huvipuistossa voi maistaa raa’an hevosenlihan makuista jäätelöä. Vaihtoehtoisesti, jos olet enemmän suolaisen ystävä, on olemassa Italialainen juusto, johon laitetaan varta vasten toukkia ja matoja. Parantaako oliot juuston makua? Se jää toistaiseksi tietämättömäksi, sillä se selviää ainoastaan maistamalla. Toinen maistaminen arvoinen (vai onko?) ruoka voisi olla tietyt leivät, joiden tekoon käytetään ainetta, joka valmistetaan ihmishiuksista ja ankan sulista. On kuitenkin täysin ymmärrettävää, jos edellä mainitut ´herkut´ eivät heti pistänyt kieltä poskelle. Ehkä suklaa, kaikille tuttu herkku, onnistuisi yllättämään. Tiesitkö, että suklaata käytettiin joskus valuuttana? Ja jos joku uskaltaa tai kehtaa puuttua suklaan syöntiisi, ole huoletta, sillä naseva peruste makean syönnille löytyy geeneistämme – meinaan sokerinhimo on ihmisen synnynnäinen halu.

Laihduttajalle saattaa tulla yllätyksenä, miten helposti saa päivän kalorit aikaan. Jos tarvitsee vielä muita syitä olla syömättä pikaruokaa, ehkä seuraava tieto voi olla avuksi. Yhdessä pikaruokalan hampurilaispihvistä voi löytyä peräti sadan eri lehmän lihaa. Parempi valinta voisi olla banaani. Näiden hedelmien on tutkitusti osoitettu edesauttavan masennusta! Hunaja voi olla hyvä korvike sokerille, jos ei haittaa syödä nektarin lisäksi mehiläisten oksennuksesta valmistettua raaka-ainetta. Ja mihin tällaistakin nippelitietoa tarvitsee? Kyllähän sitä sanotaan, ettei tietoa voi koskaan olla liikaa. Tässä jutussa mainituista outouksista voi olla hyötyä esimerkiksi seuraavassa pubivisassa. Vähintään saat pisteet kavereiltasi, kun kerrot eteenpäin näitä yllättäviä faktoja!