Ruokailun isännöinti/emännöinti

Nyt kun ruokailun etiketti on hallussa kodin ulkopuolella, aterioiden isännöinnin tai emännöinnin pitäisi olla täysin helppo nakki! Koti on turvallinen paikka, jossa myös uskaltaa mokata – harjoitteluhan tekee mestarin. Oletettavasti kotona käyvät ruokailijat ovat vähintään puolituttuja, joten pienet etikettivirheet tuskin haittaavat. On kuitenkin hyvä opetella pöytäkattauksen ja tarjoilun perusasiat tulevaisuuden varalle, sillä koskaan ei tiedä missä tilanteessa voi joutua isännöimään/emännöimään juhlia. On myöhäistä, jos edessä on häiden tai jokin muu hieman virallisempi tilaisuus, etkä tiedä yhtään mistä aloittaa. Ylimääräistä stressiä tai paineita ei tarvitse kantaa, sillä emännöinti on helppoa ja jopa hauskaakin! Toki on olemassa esimerkiksi pitopalveluita, jotka hoitavat asian puolestasi, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuus.

Entäs sitten, kun itse toimit juhlien pitäjänä tai ruokailuun kutsujana? Kääk!

Ota rennosti. Vanha sanonta “ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta” voi toimia muistiapuna, kun tarjoilet ruokaa. Kaikki, mitä otetaan tai annetaan – viinilasin täytöstä likaisten lautasten poistamiseen – tapahtuu vieraan oikealta puolelta. Kaikki, mitä taas tarjoillaan – esimerkiksi ruoka-annokset, joita vieras itse annostelee tai josta hän ottaa – tapahtuu vasemmalta. Nyrkkisääntönä emännän ei tulisi liikaa passata tai tarjoilla seisaalten, koska ruoka jäähtyy tällä välin vieraiden lautaselle. Ruokailu meinaan alkaa vasta sitten, kun pitäjä ottaa aterimet käteensä ja toivottaa hyvää ruokahalua. Vielä ennen tätä, pitäjä (kuten kaikki vieraatkin) taittavat taittavat lautasliinansa kaksinkerroin polvelleen/reidelleen. Lapsille voi pukea servietin kaulaan, mutta tämä on ehdottoman kiellettyä aikuisilta.

Ennen ruokailun pariin, tai edes tarjoiluun pääsemistä, on kuitenkin osattava kattaa pöytä oikeaoppisesti. Pikaisella hakukone-haulla löytyy monia tapoja kattaa erityisen juhlavakin pöytä, tai tehdä kattaus ruokailulle, jossa on harvinaisen monta ruokalajia. Jos kuitenkin pidättäydytään niin sanotussa kotiruokailussa, tuttujen vieraiden kera, on tärkeintä muistaa vain muutama asia. Haarukka kuuluu vasemmalle ja veitsi oikealla, terä lautasta kohti. Pienemmät aterimet, esimerkiksi alkupala-aterimet, kuuluvat suurempien ulkopuolelle, eli suurimmat aterimet tulevat heti lähimmäksi lautasta. Jälkiruoka-aterimet kuuluvat lautasen yläpuolelle, lusikan varsi oikealle osoittaen ja, jos tarjolla on myös haarukat jälkiruoalle, haarukan varsi osoittaen vasemmalle. Juomalasi(t) tulee ruokailijan oikealle puolelle, lautasen nurkkaan, yläviistoon ottajasta. Toisin sanoen, veisten yläpuolelta alkaen vesilasista, jonka vasemmalle tulee viinilasit. Kahvikupit ja -asetit tuodaan pöytään vasta pääruokailun loputtua. Lautaset katetaan syöntijärjestyksessä, eli suurin alimmaiseksi ja pienempi alkuruokalautanen tai kulho päällimmäiseksi. Jälkiruoka-astiat katetaan vasta pääruokailun jälkeen, pitäjän siivottuaan edelliset astiat pois pöydästä.

Pienellä suuri vaikutus

Muutamalla pienellä eleellä pystyt siis suuresti vaikuttamaan ruokailutapoihin ja -etiketin ylläpitämiseen, niin ruokailun pitäjänä kuin kutsuttuna vieraana. Virheitä sattuu kaikille, eikä kaikki välttämättä edes niitä osaa tunnistaa tai huomaa, mutta kohteliaisuus on kaikki kaikessaan. Älä hotki, huutele, tai huido. Älä myöskään maiskuta, puhu ruoka suussasi, tai nuole veistä. Syö ja juo rauhassa, vuorotellen, ja pyyhi suuta välillä. Yskiminen ja pakollinen niistäminen tai hampaiden kaivelu tapahtuu kämmenen suojassa, jos sitä on pakko tehdä. Odota muita ennen ruokailun aloittamista, ja muista kiittää tullessa pöytään sekä lähtiessäsi – kiitosta ei voi sanoa liikaa (ja jos voi, siitä joku muu huomauttaa toivon mukaan yhtä kohteliaasti)! Ulkona syödessä, etiketin unohtuessa, hymyllä pääsee pitkälle. Jos esimerkiksi epäröit, oletko asettanut aterimet oikeaan asentoon osoittaaksesi, että olet lopettanut ruokailun, katse ja hymy tarjoilijaa kohti helposti houkuttelee hänet luoksesi, jolloin voit sanoa, että olet lopettanut ruokailusi. Näillä eväillä, ei muuta kuin hyvää ruokahalua!