Ruokailun etiketti

Kaikki tietävät, ettei ruokapöydässä kuulu röyhtäillä tai puhua ruoka suussa, ja lapsille toistetaan jo pienestä pitäen, että kun lähdetään pöydästä, tulisi kiittää ruoasta. Moni tietää myös perusetikettiin kuuluvat säännöt, kuten ei kyynerpäitä pöydälle, ja osaavat laittaa haarukan vasemmalle ja veitsen oikealla kattaessa ruokapöytää. Fine dining-tyylisen ruokailun yleistyessä myös suomessa, etikettiin ja ruokailutapoihin on pakosta kiinnitettävä yhä enemmän huomioita. Eikä pelkästään fine dining-tilaisuuksissa kuulu käyttäytyä kauniisti ruokapöydässä, vanha sanontahan kuuluu, ettei koskaan voi olla liian kohtelias. On hyvä tietää muutama perusasia ruokailun etiketistä esimerkiksi kylään mentäessä.

Kun asiaa lähtee tutkimaan internetin syövereistä, tulee vastaan monenlaista tapaa ja perinnetta – toiset sivustot selittää yksinkertaisia asioita, jotka tuntuvat jopa itsestäänselvyyksiltä (esimerkiksi se, että kun vieraita saapuu kotiin, niitä kuuluu tervehtiä) kun taas toisaalla puhutaan etikettitavoista, jotka tuntuvat erityisen pikkutarkoilta tai jopa turhilta (alkumaljalle on oma paikka, johon se kuuluu laskea ruokapöytään tullessa, eikä siitä enää siemailla). Istumapaikkojen järjestys voi olla tarkempi ja tärkeämpi tietyissä tilaisuuksissa, kun taas kotona syödessä järjestelyt saattaa olla kiinni esimerkiksi tilanpuutteesta ja -käytöstä, tai ruokapöydän muodosta ja sijainnista. Juhlapöydässä pariskuntien kuuluisi istua viistosti toisiaan vastapäätä, ja isäntäväki valitsee viereensä kunniavieraat – tämä ei ole kovin käytännöllistä, jos kutsut ystäväsi tai sukulaisia illalliselle. Jos ‘isäntä’ alkaa nimeämään tiettyjä yksilöitä kunniavieraakseen tai osoittaa tarkat paikat, johon jokaisen tulisi istua, vieraat voivat jopa loukkaantua. Joten on muistettava aina sopeuttaa etiketin taso tilanteeseen ja tilaisuuteen.

Kuitenkin ulkona syödessä voi hyödyntää muutamaa kohteliasta tapaa, joilla osoitat esimerkiksi tarjoilijalle, että olet valmis tilaamaan (sulkemalla tai laskemalla ruokalista) tai olet lopettanut ruokailun (haarukat asetetaan kello viiden asentoon, tai lautasliina nostetaan tiettyyn asentoon). Ruokailu luonnollisesti aloitetaan vasta, kun kaikki ovat saaneet ateriansa eteensä, ja on mukava toivottaa kanssasyöjille hyvää ruokahalua. Toki jos ruokaillaan pitkässä pöydässä, tämänkin voi suhteuttaa niin, että kun vierustoverit ja vastapäätä istuvat ovat saaneet annoksensa, voi kysyä “saako aloittaa?”. Samaten, jos on isompi ruokailupöytä tai -tila, ennemmin kuin nojaat muiden vieraiden yli esimerkiksi kilistääksesi kohotettua juomalasia, voit kilistää vierustovereiden kanssa, ja kohteliaasti hymyillä ja nyökätä kohti muita kauempana istuvia vieraita. Nojaaminen toisten yli onkin yleensä ehdottoman huono tapa ruokapöydässä. Aina tulisi ennemmin kysyä, saisiko toisesta päästä pöytää jonkun ottimen tai annoksen, jos pöydässä tarjoillaan itse omille lautasille ruoka.

Hyvän emannan taas tulisi seurata myös muiden ruokailua. Tämä ei tietenkään tarkoita, että vahditaan, miten ja mitä muut syövät. Sivusilmällä voi vilkaista, näyttääkö jonkun lautanen kovin tyhjältä tai puuttuuko häneltä jotain ruokalajia, ja kysyä sopivaan väliin, ottaisiko hän – tai vaikka yleisesti, että ‘ottaisiko joku’ – lisää tiettyä annosta. Mahan saa syödä täyteen niin, ettei nälkä jää, vaikka fine dining:ssa tietysti syödään vain se, mitä on tarjolla. Ympäri maailmaa on kiistattua, kuuluisiko lautaselle jopa jättää pieni määrä ruokaa, vai syödä lautanen tyhjäksi – eri paikoissa toimitaan eri tavoin, ja siihenkin on omat säännöt mihin asentoon ja kohtaan lautasta jäljellä oleva ruoka tulisi jättää. Kuitenkin kotiruokailussa tärkeintä on käytöstavat. Toisin sanoen, jos nälkä jää ja ruokaa on, on ihan kohteliasta syödä itsensä täyteen. Näin isäntä/emäntä saa palautteen, että ruoka on maistuvaa! Kunhan sitä pyytää etiketin mukaisesti, eikä suu täynnä ruokaa ojenna toisen yli!

Ruokapöydästä poistuessa voi pahoitella poistumistaan, eikä sen enempää tarvitse selitellä mihin menee. On toki kohteliasta pyrkiä istumaan pöydässä koko ruokailun ajan, mutta joskus on mentävä esimerkiksi vessaan tai otettava puhelu. Ruokapöydästä poistumista huomattavasti epäkohteliaampana pidetään esimerkiksi puhelimeen vastaaminen kesken ruokailun, puhuen muiden päälle. Kaikille annetaan suunvuoro, ja tietenkään ei puhuta ruoka suussa, tai muutenkaan huudeta ja huidota. Tässäkin jokainen voi myös hieman pitää silmällä muiden ruokalautasia, sillä jos olet ollut paljon äänessä ja muiden lautaset näyttävät kovin tyhjiltä, voi hyödyntää tätä vinkkinä antaa toiselle suunvuoro ja itse hiljentyä hetkeksi. Jos taas keskityt vallan syömiseen, kun muut keskustelevat, saatat näyttää ahmivalta, jos lopetat ruokailun huomattavasti muita aiemmin. Poistuessa pöydästä ruokailun jälkeen, kiitä kokkia ja mahdollisesti myös seuralaisia. Etiketin mukaista olisi, ettei pöytää aleta siivoamaan eikä astioita korjaamaan pois. Toki tilanteen mukaan voi kysyä, voiko auttaa siivouksessa. Moni ei edes halua muiden tulevan heidän keittiöönsä, ja he kohteliaasti kieltäytyvät avusta. Muista, että jokaisella on oma tapansa siivota, tiskata, ja korjata astiat pois, eli älä oleta, että lautasten kasaaminen pinoon on vain avuliasta toimintaa. Kommunikointi ja kohtelias kysyminen on tässä, kuten monessa muussakin tilanteessa, paras apuvälineesi.