Pikaopas Viinin Valintaan

Oletko koskaan miettinyt, miten ruoan ja viinin yhdistää ’kylttyyrillisesti’, eli ’oikeaoppisesti’? Moni turvautuu perusviiniin, jota on jo vuosien ajan juonut ja joka sopii ’joka tilanteeseen’. Toiset taas osaavat suunnilleen arvioida, milloin tulisi valita punaviini ja koska valkoviini, ja jotkut saattaa jopa tietää, millä ruokalajilla mitäkin tarjotaan. Ja sitten on ne, kuten minä, jotka ostaa sitä kyykkyviiniä ja toteaa, että ”tää on ihan hyvää”; tärkeintä, että mahtuu budjettiin.

Enää ei voi/tarvitse yksistään pitää tiukasti kiinni siitä, että punaviini sopii lihan kanssa ja valkoviini kalan kanssa. Lihan ja kalan valimaastoon mahtuu niin monta makua ja muunnelmaa, että on mahdotonta yksinkertaistaa asia yllä olevaan muotoon. Alla käydään lyhyesti läpi viinin ja ruoan yhdisteleminen kansankielellä.

Ensinnäkin, täytyy osata maistaa viiniä. Oikeaoppisestihan viiniä ei kuulu nielaista, vaan haistella, maistella, ja sylkäistä (sivistyneesti) pois. Tässä artikkelissa ei kuitenkaan ole tärkein se, miltä näytät maistellessa viinejä. Tietyt perusasiat kuitenkin täytyy olla hallussa.

  • Aloitetaan yksinkertaisesta. Minkä väristä viini on? Valkoinen, punainen, vai siltä väliltä (eli rosé-, tai roseeviini)? Lisäksi löytyy kuovuviiniä.
  • Viiniä kuvaillaan yleensä seuraavin sanoin: terävä/pehmeä ja kevyt/voimakas. On myös hyvä huomioida, onko viini makeaa vai väkevää, kenties kuivaa?
  • Nyrkkisääntö on, että viinin ja ruoan makujen tulee reagoida keskenään. Jos ruoka on hapokasta/suolaista, se pehmentää viinin makua. Makea ruoka taas tekee viinistä kuivemman/kovemman. Ja karvas ruoka lisää karvautta viinissä. Toisin sanoen, sen kyykkyviinin voi myös ostaa, ja vaikuttaa ruoka-viini-tasapainoon ruokaa maustamalla viinin mukaisesti.

Suuren suurena lunttiapuna tähän on se, että viinipullojen kyljessä usein lukee esittely viinistä ja se, onko se ”pehmeä ja hedelmäinen”, ”makea ja aromikas” tai vaikkapa ”kuiva ja raikas”.

Toinen tärkeä tekijä on maa, josta viini on kotoisin. Jos viini on peräisin viileästä maasta, se on todennäköisesti hyvin aromikas. Tämä johtuu siitä, että kasvukausi on pitkä, jolloin rypäleisiin kerkii kerääntyä enemmän aromeja. Tällaiset viinit sopivat ruokien kanssa, joissa on intensiiviset maut (esimerkiksi vihannesruoat, joiden raaka-aineilla on myös pitkä kasvukausi). Suomalaiset perinteisin ruoat ovat myös usein maukkaita valmistustavan ansiosta – täällä käytetään paljon esimerkiksi savustamista ja hiillostamista valmistustapana. Lämpimät maat taas tuottavat rypäleitä, jotka kypsyvät nopeammin. Nämä viinit ovat pehmeämpiä/miedompia. Lähes puolet koko maailman viineistä tuotetaan Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa, joten todennäköisesti sopiva viini löytyy esimerkiksi näiden maiden valikoimista. Alla muutama tunnettu ja useasti toimivaksi todettu esimerkkiviini:

Ranska: Merlot, Savugnon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay
Italia: Sangiovese, Merlot, Trebbiano Tosvano, Pinot Grigio, Prosecco
Espanja: Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Bobal
Australia: Shiraz/Syrah, Chardonnay
Etelä-Afrikka: Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Chardonnay
Chile: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc

Helpottaaksesi valintaasi, yllä olevat viinit voi vielä luokitella väreittäin seuraavasti:

Valkoiset: mm. Chardonnay, Blanc-päätteiset, Pinot Grigio
Punaiset:
mm. Cabernet-alkuiset, Merlot, Pinot Noir, Shiraz

Tiivistetään vielä loppuun. Hapokkaita viinejä ovat esimerkiksi Sangiovese (punainen) ja Riesling (valkoinen). Pinot Noir (punainen) sopii erittäin mausteisten ruoan pariksi, tai esimerkiksi grillatun kanan kaveriksi. Chenin Blanc (valkoinen) sopii paremmin esimerkiksi kevyen kalaruoan tai yksinkertaisen kana-annoksen kaveriksi. Punkut ovat useimmiten kuivia, valkkarit taas makeita (tämä ei tietenkään aina pidä paikkaansa, mutta tämä on ihan hyvä apukeino täysin aloittelijalle).

Tärkeintä on kuitenkin luottaa omiin makunystyröihin! Maistele ja kokeile, näin parhaiten löydät sopivan viinin ateriasi yhteyteen. Ei ole mitään järkeä ostaa kallis punaviini, koska niin kuuluu tehdä, jos kukaan talossa ei pidä punkusta. Ja ehdottoman tärkeää on tietää omat rajat – mikään viini ei maistu hyvältä, jos sitä nauttii liikaa!