Norjalainen ruoka

Norja on Suomen rajanaapuri ja on niin ilmastoltaan, kuin monella muulla tapaa kulttuurisessa mielessä samankaltainen. Norjalainen ruoka muistuttaa jossain määrin suomalaista ruokaa, mutta kuten olettaa saattaa, erojakin löytyy. Käymmekin tässä läpi, mitä norjalainen ruoka oikeastaan on! Kuten olettaa saattaa, norjalainen ruoka pohjautuu paljolti siihen, mitä Norjan luonnosta löytyy. Ruoka on hyvin luonnonläheistä sen osalta, että kalaa ja lihaa norjalaisesta ruokavaliosta löytyy aina. Lisäksi mukaan mahtuu paljon tuoreita vihanneksia ja esimerkiksi marjoja.

Säilykkeitäkin norjalaiset harrastavat paljon. Tähän toimivat samat perustelut ja syyt, kuin Suomessakin. Norjan talvet ovat pitkiä ja kylmiä, sekä kesäisin aurinko hellii. Säilykkeet niin marjoista, vihanneksista, kuin myös esimerkiksi kalasta säilyvät pitkään. Näitä elementtejä näkyy modernissakin norjalaisessa ruoassa. Liha ja kala ovat merkityksellisessä roolissa ja tästä syystä pureudumme vielä tarkemmin erilaisiin norjalaisiin liharuokiin.

Norjalaiset liharuoat

Norjalaiset ovat metsästäjäkansaa, kuten pohjoisessa kuuluukin olla. Tästä syystä aloitammekin riistasta, joka kuuluu norjalaiseen ruokakulttuuriin. Norjalaisessa ruoassa löytyy niitä eläimiä, jota saa paikallisista metsistä, kuten hirveä, ankkaa, sekä tietysti poroa. Riistaliha on tunnetusti hyvin voimakasmakuinen ja tästä syystä riistalihan rinnalla tarjoillaan usein maukkaita kastikkeita ja tukevia lisukkeita. Riistan kanssa maistuukin monet hillot, kuten puolukkahillo. Lisäksi lautaselle sopii hyvin jonkinlainen peruna, oikeastaan missä tahansa muodossa.

Sen lisäksi, että riistaa syödään sellaisenaan, valmistetaan siitä myös makkaraa. Muutenkin nakit ja makkarat kuuluvat norjalaiseen ruokakulttuuriin. Sen lisäksi lammasta näkee menussa usein. Lammas onkin monikäyttöinen eläin, josta saa valmistettua monenlaista liharuokaa. Tunnetuimpia norjalaisia liharuokia ovat muun muassa kjøttkaker, eli lihakakkuja, suomalaisillekin tutut lihapullat ja tietysti esimerkiksi porsaankyljykset. Näitä kaikkia voidaan nähdä norjalaisessa arkiruoassa, eivätkä ne ole muuttaneet muotoaan kovinkaan paljon. Norjalaisiin erikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi smalahove, eli lampaan pää. Sitä tarjoillaan erityisesti joulun aikaan. Lampaasta tosiaan tarjoillaan kaikki mahdolliset osat ja erikoisuuksiin voidaan lukea myös pinnekjøtt, joka tehdään lampaan kyljestä. Sitäkin löytyy pääosin norjalaisesta joulupöydästä.

Moderni norjalainen ruoka

Moderni norjalainen ruoka

Norja on tietysti muuttunut vuosien myötä ja ruokaan on tullut yhä enemmän vaikutteita muista kulttuureista. Tosin voidaan silti sanoa, että norjalainen ruoka on pysynyt melko vahvasti omassa linjassaan, vaikka pastat ja pitsat, sekä erityisesti tacot kuuluvat monen norjalaisen arkeen. Esimerkiksi joulupöytä pysyy vahvasti vielä perinteissä ja norjalaisia herkkuja löytää ravintoloiden ruokalistoilta kansainvälisyydestä huolimatta usein. Norjalaiset eivät ole ahkeria ravintolakävijöitä, vaan ruokaa tehdään paljon kotona. Tietysti välillä haetaan inspiraatiota muualta, kuin oman maan keittiöstä.

Vaikka Norja onkin melko kansainvälinen valtio, ovat perusteet pysyneet mukana kehityksessä hyvin ja voidaan sanoa, että norjalaisilla on yleisesti melko terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Herkuissa ja limppareissa on kovat verotukset, minkä vuoksi monet suosivat edullisempia vaihtoehtoja maassa, jossa yleinen hintataso on melko korkea. Ruokakaupoista löytyy kuitenkin tarjontaa laidasta laitaan ja sellaisiakin huomioita, mitä kaikista maista ei löydy. Yksi sellaisista asioista voisi olla vaikkapa tuubijuusto, eli tuubissa tarjoiltavaa juustoa. Sitä otetaan erityisesti retkille ja lenkkeilyreissuille mukaan.

Modernissa norjalaisessa arkisessa ruoassa voikin nähdä paljon elementtejä siitä, kuinka urheilullisia ja aktiivisia norjalaiset ovat. Ruokakaupoissa näkeekin paljon eväsvaihtoehtoja ja juuri tuo tuubijuusto sopii erinomaisesti vaikkapa vuoristoretkelle. Retkeily ja lenkkeily, sekä talvisin tietysti hiihto, ovat kansallisia urheiluharrastuksia ja niiden harrastamiseen löytyykin paljon vaihtoehtoja. Norjalainen ruoka ei siis eroa suomalaisesta ruoasta turhan paljon, mutta joitain eroavaisuuksia tietysti löytyy aina. Suomalainen löytää varmasti norjalaisesta ruokalistasta aina jotain herkullista ja tutun kuuloista syötävää, eikä joulupöydän lampaan päätä kannata säikähtää.