Herkulliset, monenmuotoiset pastat

Pasta on yksi aidon, italialaisen keittiön peruspilareista. Paikalliset marketit notkuvat eri kokoisia, mallisia ja värisiä pastoja hyllykaupalla. Jokaisen perheen nonna, eli isoäiti, varjelee tarkoin omia pastareseptejään, joilla loihditaan sunnuntain perhelounaille tuoksuvia, ihastusta herättäviä annoksia. Pasta on alunperin syntynyt täyttämään köyhän kansan vatsat. Sen alkuperästä kiertää lähes yhtä useita tarinoita, kuin pastan muotoja löytyy. Osa uskoo Marco Polon tuoneen pastan Kiinasta Italiaan, osa kertoo pastan valmistuksen alkaneen Sisiliassa, Italian saappaan kärjessä, osa taas on vakaasti sitä mieltä, että kreikkalaiset olivat ensimmäisiä valmistamaan pastalevyjä. Varmaa on kuitenkin, että pasta vähine valmistusaineineen sopi mainiosti jokaiseen keittiöön. Sitä yhdistelemällä tarkkaan harkittuihin, laadukkaisiin lisukkeisiin, saatiin aikaan yksinkertaisia ja herkullisia ruokalajeja kulujen pysyessä kohtuullisena. Nykyään pasta on levinnyt kaikkialle maailmaan, ja kelpaa parhaiden ravintoloiden keittöihinkin.

Herkulliset, monenmuotoiset pastat

Kuivapasta ja tuorepasta

Pastan pääraaka-aineita ovat durumvehnäjauho ja vesi. Durumjauho luo vaivattaessa normaalia vehnäjauhoa vähemmän sitkoa, joten se on pastan valmistukseen mainio vaihtoehto. Kuitupitoisempiin täysjyväpastoihin käytetään täysjyvävehnäjauhoja. Tuorepastaan lisätään durumvehnäjauhojen ja veden lisäksi kananmunia. Laadukas, kylmäpuristettu oliiviöljy ja ripaus suolaa viimeistelevät pastataikinan.

Kuivapasta ja tuorepasta

Pastaan saadaan väriä lisäämällä taikinaan vaikkapa pinaattia, punajuurta tai tomaattia. Tumman värin saamiseksi käytetään mustekalan mustetta, joka tuo pastaan mukavan dramaattisen ulkoasun ja lisää makuun ripauksen merellisyyttä. Tuorepastan valmistus onnistuu kotona pastakoneen kanssa tai ihan vain perinteistä kaulinta käyttäenkin. Pastan valmistus on hauskaa puuhaa, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Kuivapastan keittoaika on hieman pidempi kuin tuorepastan. Jokaisella pastan muodolla on oma suositeltu keittoaika. Jotta pastaan saadaan mukava suutuntuma, ”al dente”, hyvä nyrkkisääntö on vähentää pussin kyljessä ilmoitetusta keittoajasta 1-2 minuuttia. Tuorepasta sen sijaan käytetään vain muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä.

Yleisimmät pastan muodot

Suomalaisissa keittiöissä eniten käytetyt pastan muodot ovat klassinen spagetti ja arkinen makaroni. Spagetteja on saatavilla eri paksuisina. Erot ovat kuitenkin pieniä, ja onkin aikalailla makukysymys, mitä paksuutta suositaan. Kaikki kapeat ja pitkät pastat, kuten spagetti, toimivat hyvin öljypohjaisten ja ohuiden kastikkeiden kanssa. Muun muassa kevyt tomaattikastike on täydellinen lisuke spagettien kanssa. Makaroni taas sopii kuin nenä päähän esimerkiksi jauhelihalaatikkojen valmistukseen. Tagliatelle on pitkää pastanauhaa, joka sopii mainiosti esimerkiksi kermaisen sienikastikkeen pariksi. Tagliatelle-nauhat ovat leveämpiä verrattuna spagettiin, joten tarttumapinta on mainio kaikille paksummille kastikkeille. Tagliatelle on keittämättömänä pesämäinen nauhakasa. Se avautuu keitettäessä itsestään, laita siis tagiatellepesät huoletta kiehumaan sellaisenaan.

Yleisimmät pastan muodot

Lasagne on pastasta valmistettu levy, jota kerrostamalla jauhelihakastikkeen ja juustokastikkeen kanssa saadaan aikaan herkullinen uuniruoka. Lasagne-levyihin lisätään usein kananmunia, vaikka kyseessä on kuivapasta. Farfalle tarkoittaa italiaksi perhosia. Farfalle-pasta onkin perhosen tai rusetin muotoista. Värikkääksi värjätyt farfalle-pastat luovat ihanan pohjan esimerkiksi erilaisille kylmille pastasalaateille. Fusilli onkorkkiruuvikiharan muotoista pastaa, jonka kierukoissa kastikkeella on hyvin tilaa tarttua suuhun mukaan vietäväksi. Fusillit sopivatkin erityisesti kaikkein paksuimpien kastikkeiden kanssa. Penne ovat pitkulaisia ja onttoja pastoja, joiden leikkauspinta jätetään vinoksi. Penne-pastan sisään jäävä ontto tila kerää ihanasti kastiketta, tehden pastasta todellisen makupommin.

Täytetyt tuorepastat

Gnocchi-pasta poikkeaa hieman muista pastoista, sillä se voidaan tehdä myös perunapohjaisena. Gnochit ovat pieniä, pastamassasta pyöriteltyjä, yleensä hieman pitkulaisia mykyjä. Usein niiden sisään kätketään esimerkiksi juustoa tai lihaa.  Gnocchien pintaan kaiverretaan joko vakoja tai painetaan pieni kuoppa, jotta kastike tarttuu paremmin mykyyn. Tortellini-pasta on hieman suurikokoisempaa, muodoltaan joko neliömäistä tai ympyrämäistä. Tyypillisesti tortellinien sisään leivotaan erilaisia täytteitä, kuten ricotta-juustoa, pinaattia, lohta tai perunaa. Täytetyt tortellini- ja gnocchi-pastat ovat lähes aina tuorepastoja.